Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

,1.       ΞΥΛΟ (ΛΕΠΙΔΑ) ΡΑΚΕΤΑΣ (ΕΙΔΗ ΞΥΛΟΥ-ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ )
                Το ξύλο της ρακέτας αποτελεί το σημαντικότερο ίσως κομμάτι του εξοπλισμού . Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την χρήση ενός ή περισσοτέρων ειδών ξύλου (υπάρχουν μονόφυλλες  έως και 17φυλλες λεπίδες), σε συνδιασμό ενίοτε με άλλα τεχνικά υλικά (carbon, zylon, arylate κλπ) καθορίζουν στον μέγιστο βαθμό τις παιχτικές ιδιότητες της ρακέτας . Καλό θα ήταν κάποιος που σκοπεύει να επενδύσει ένα σεβαστό ποσό σε ένα καλό ξύλο , να γνωρίζει τις κατηγορίες των ξύλων και πώς αυτά συμπεριφέρονται ανάλογα με την κατασκευή  τους.
ΞΥΛΑ
1.  ABACHI : Αφρικανικό ξύλο, σκληρό κι ελαφρύ, χρησιμοποιείται κυρίως για το επιφανειακό φύλο και συνδυάζεται με τα περισσότερα άλλα είδη ξύλου. Καλό για κοντρόλ παιχνίδι πάνω στο τραπέζι (ayous και samba είναι το ίδιο είδος από άλλη περιοχή της Αφρικής)
2.     ANIGRE :    Μέτριας σκληρότητα, σκούρο-κιτρινωπό , ελαφρύ , χωρίς ελαστικότηα, συμπαγές με μαλακή αίσθηση στην επαφή, τοποθετείται στην επιφάνεια. Είναι το καλύτερο ξύλο για κοντρόλ παιχνίδι. Κατάλληλο για allround παίχτες με αμυντικούς προσανατολισμούς. Αφρικανικό.
3.    BALSA :   Ένα από τα πιο δημοφιλή ξύλα . Πολύ ελαφρύ , μαλακό ,πορώδες , ελαστικό επιτρέπει την αυξημένη επαφή (βύθισμα) της μπάλας με την ρακέτα, ενώ στην συνέχεια την εκτοξεύει με ταχύτητα. Χρησιμοποιείται κυρίως στις εσωτερικές στοιβάδες της λεπίδας λόγω της αυξημένης ευαισθησίας του στη σκληρή χρήση. Απαιτεί λουστράρισμα αν βρίσκεται εξωτερικά. Οσο πιο παχύ είναι τόσο πιο ελαστική είναι η ρακέτα. Κατάλληλο για σπιν, τοπ σπιν, προσποιήσεις, μέτριο κοντρόλ.
4.   CYPRESSTo κυπαρίσσι είναι φτηνό ,και καλο ξύλο για επιθετικούς παίχτες. Μαλακό και γρήγορο .
5.    ΗΙΝΟΚΙ :   Αποκαλείται και ψευδο-κυπαρίσσι. Ιαπωνικό (Ενίοτε και από άλλες Ασιατικές χώρες) ξύλο, πολύ ακριβό, θεωρείται το πιο πολυτελές απ’όλα τα ξύλα. Μαλακό και γλυκό σε κοντά σιγανά κτυπήματα, γίνεται εκρηκτικό όταν τα χτυπήματα δυναμώσουν. Όταν έχει μπροστά την λέξη kiso , τότε προέρχεται από Ιαπωνικό κυπαρίσσι ανω των 300 ετών και φυσικά είναι πολύ σπάνιο και πανάκριβο. Χρησιμοποιείται πάντα στην επιφανειακή στοιβάδα. Μειονέκτημα το αυξημένο βάρος.
6.   KIRI :   Μοιάζει με το balsa. Μαλακό, ελαφρύ αλλά πολύ συμπαγές ξύλο, είναι άκαμπτο και χρησιμοποιείται στην εσωτερική βασική στοιβάδα. Βαρυτερο , πιο ανθεκτικό και πιο σκληρό από το balsa. To αγαπημένο ξύλο της Butterfly.
7.   KOTO :  Μαλακό ξύλο επιφανείας. Χρησιμοποιείται σε πολύ λεπτά φύλλα για να δώσει ταχύτητα στη λεπίδα. Ιδανικό για σπιναδόρους, έχει καλό και ακριβές μπλοκ ενώ ενδύκνειται για ξυραφένια γρήγορα χτυπήματα στην επίθεση. Χαρακτηριστικό δείγμα το θρυλικό Butterfly Timo Boll Spirit.
8.   LIMBA  : Επίσης πολύ δημοφιλές. Βαρύ, και γρήγορο, όχι ελαστικό. Χρησιμοποιείται από σπιναδόρους. Γλυκιά  αίσθηση με άριστο κοντρόλ. Όσο παλιώνει το χρώμα του αλλάζει. Συνδιάζεται με άλλα ξύλα συνήθως και είναι αυτό που δίνει την σκληρότητα στη λεπίδα. Ελαφρύτερο από ΚΟΤΟ και ΗΙΝΟΚΙ. Όσο πιο παχύ είναι τόσο πιο ισχυρό είναι το κτύπημα της λεπίδας. Παράγει χαρακτηριστικό θόρυβο , ενώ παρουσιάζει κραδασμό στο κτύπημα.
 9.  SPRUCE :   Πολύ γρήγορο ξύλο από κλαδιά ερυθρελάτης, χρησιμοποιείται σε εσωτερικές στοιβάδες γιατί αν μπει επιφανειακά δεν βοηθάει στο σπιν ενώ κάνει και πάρα πολύ και δυσάρεστο θόρυβο στο κτύπημα.
Υπάρχουν και άλλα ξύλα που όμως είναι πιο σπάνια στην χρήση τους , οπότε δεν παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. (Rosewood, cherry, ebony, lilac, poplar κλπ)

ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ
1.   ARAMID :   Πολύ ανθεκτικό και συμπαγές υλικό. Πιο μαλακό από το ARYLATE
2.   ARYLATE :   Πολύ ισχυρό υλικό με βάση τις ρητίνες και τον συνθετικό υγρό κρύσταλλο. Αποσβαίνει τους κραδασμούς και αυξάνει το sweet spot της λεπίδας.
3.    CARBON :  Χρησιμοποιείται σε πολύ λεπτά φύλλα για να δώσει σκληρότητα στη λεπίδα και να αυξήσει το sweet spot ( Δηλ. την ικανότητα της λεπίδας να έχει την ίδια ακριβή συμπεριφορά σε όλη την επιφάνειά της)
4.   ΤΑΜCA 5000 CARBON :  Κατά σκευάζεται από ίνες άνθρακα που πλέκονται σαν ύφασμα. Δεν είναι τόσο σκληρό όσο το carbon
5.   ΖΥLON :  Πιο ελαφρύ ,πιο γρήγορο και πιο άκαμπτο από τα άλλα συνθετικά υλικά χρησιμοποιείται σε εφαρμογές όπου απιτούνται υλικά μεγάλης αντοχής. Χαρακτηριστικό του ότι καταστρέφεται όταν έρχεται σε παρατεταμένη επαφή με το νερό
Αλλα λιγότερο χρησιμοποιούμενα υλικά είναι : Kevlar, texalium, fiberglass, glass, spandex κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου