Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΠΑΙΧΤΕΣ

ΡΑΚΕΤΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ
(άρθρο του Καλογήρου Γεώργιου)

Πολλοί νέοι φίλοι του αθλήματος (μικροί και μεγάλοι) ρωτάνε συχνά ποιος θα ήταν ο καλύτερος εξοπλισμός για να ξεκινήσουν. Η αλήθεια είναι ότι η αγορά του πίνγκ πόνγκ στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένη κι επομένως είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που ζεί στην επαρχία  να έχει πρόσβαση κι επομένως επαφή και άποψη για τα προιόντα που κυκλοφορούν ώστε να μπορέσει να κάνει την καλύτερη επιλογή. Τα ελάχιστα καταστήματα που διαθέτουμε στην Ελλάδα, βρίσκονται αποκλειστικά σε Αθήνα –Θεσσαλονίκη και δεν διαθέτουν χώρο δοκιμών όπως κάποια μεγάλα καταστήματα του εξωτερικού για να μπορέσει κάποιος να βρεί τον συνδιασμό ξύλου-ελαστικού που του ταιριάζει καλύτερα παίζοντας σε πραγματικές συνθήκες.
Ετσι αναγκαστικά η επιλογή γίνεται με κριτήρια που στηρίζονται σε γνώμες φίλων και γνωστών, ειδικών και «ειδικών»,  δοκιμές εξοπλισμού φίλων, τυχαίες επιλογές με βάση την τιμή ή την φίρμα, σε γνώμες από το ίντερνετ κλπ. Θα προσπαθήσω να δώσω  με σύντομο τρόπο τις βασικές παραμέτρους που θα πρέπει να εξετάσει κάποιος πριν κάνει την πρώτη του αγορά .
1.   Το μπάτζετ που διαθέτει. Θα πρότεινα να αποφεύγονται ρακέτες που έχουν κολλημένα τα λάστιχα από το εργοστάσιο. Είναι συνήθως χαμηλής ποιότητας, αργές και μικρής αντοχής, έχουν όμως το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής (Από 5 έως και 100 ευρώ). Οι custom made ρακέτες, αυτές δηλαδή που πουλιούνται χωριστά ξύλο-λάστιχα, ξεκινούν από 35-40 ευρώ και μπορούν να φτάσουν τα 250 ευρώ. Νομίζω ότι με 70-100 ευρώ μπορούμε να έχουμε ένα πολύ αξιοπρεπές σύνολο.
2. Το στυλ παιχνιδιού. Οι περισσότεροι νέοι παίχτες δεν έχουν καθόλου στυλ , προσπαθώντας απλά να στείλουν την μπάλα στο απέναντι τεραίν. Το στυλ (αμυντικό, επιθετικό, κοντά ή μακριά από το τραπέζι, με φάλτσο ή με κόντρες κλπ) διαμορφώνεται μετά από πολλές ώρες προπόνησης και αρκετούς αγώνες. Είναι λοιπόν ανώφελο και απόλυτα άχρηστο να αγοράσουν μια πολύ γρήγορη ή πολύ φαλτσερή ρακέτα , αφενός γιατί δεν θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν ούτε στο ελάχιστο αυτά τα χαρακτηριστικά λόγω περιορισμένων ικανοτήτων , κι αφετέρου θα απογοητευτούν γρήγορα και θα χάσουν το κέφι τους, αφού δεν θα μπορούν να κρατήσουν την μπάλα στο τραπέζι πετώντας την με το παραμικρό χτύπημα έξω από αυτό, λόγω της μεγάλης ταχύτητας της ρακέτας. Θα πρότεινα έναν συνδυασμό αργής –μεσαίας ταχύτητας τόσο για το ξύλο όσο και για τα λάστιχα (AllroundAllround+).
3. To βάρος της ρακέτας. Οι ελαφριές-μεσαίες  ρακέτες στα πρώτα βήματα είναι πιο εύκολα ελεγχόμενες , δίνουν καλύτερο κοντρόλ και καλύτερο έλεγχο του χτυπήματος ιδίως στο ρεβέρ. Προτείνω ένα βάρος 160-175 γραμμάρια.
4. Το μέγεθος της λαβής. Τα ξύλα που προέρχονται από Ευρωπαικές εταιρείες έχουν συνήθως παχύτερες λαβές, προσαρμοσμένες στο σωματότυπο των Ευρωπαίων που έιναι μεγαλόσωμοι με μεγάλες χούφτες. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με τις λαβές Ασιατικής προέλευσης. Δοκιμάστε από κάποιον φίλο (αν δεν μπορείτε να πάτε οι ίδιοι στο μαγαζί και να δοκιμάσετε αυτοπροσώπως διάφορα μοντέλα που σας ενδιαφέρουν) τι σας ταιριάζει περισσότερο ,αφού το σωστό κράτημα είναι πολύ σημαντικό. Για κάθε εταιρεία το 99% των ξύλων της έχει το ίδιο μέγεθος λαβής για όλα τα μοντέλα.
5. Το είδος της λαβής. Δύο είναι τα κυρίαρχα είδη λαβής.
(α) Η λαβή καμπάνα (FlaredFL) και 
(β)Η ίσια λαβή (Staight-ST)  .
Ενα τρίτο είδος λαβής είναι η λεγόμενη Κινέζικη λαβή Penhold-CP, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από πάιχτες που παίζουν με τον Κινεζικό τρόπο πιασίματος. Εδώ το ξύλο της λαβής είναι πιο κοντό.  
Οι ίσιες λαβές χρησιμοποιούνται συνήθως από παίχτες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι δεν συνηθίζουν να γυρίζουν την ρακέτα μέσα στην παλάμη τους κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Αντίθετα ένας αρχάριος πάιχτης το κάνει αυτό αρκετά συχνά προσπαθώντας να βρεί την κατάλληλη θέση σε κάθε χτύπημα. Οι λαβές τύπου καμπάνα είναι πιο λεπτές στη μέση διευκολύνοντας αυτή τη περιστροφή. Συνιστώ επομένως λαβή τύπου καμπάνας.
6. Ο τύπος των λαστίχων. Σήμερα διακρίνουμε δύο βασικές κατηγορίες λαστίχων.
1. Αυτά με τα δοντάκια προς την εσωτερική πλευρά και την λεία πλευρά προς τα έξω (pips-in)
2. Αυτά με τα δοντάκια προς τα έξω (pips-out)
Τα πρώτα είναι πολύ ευκολότερα στο παίξιμο αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Επίσης η ποικιλία σε ποιότητα , χαρακτηριστικά και τιμές είναι τεράστια. Τα δεύτερα είναι  αποκλειστικά για αμυντική χρήση και απαιτούν μεγάλη εξοικείωση. Προτείνεται η 1η κατηγορία κι αν στη πορεία εξέλιξης ένας παίχτης νοιώσει ότι του ταιριάζει περισσότερο το αμυντικό παιχνίδι μπορεί να περάσει στη 2η κατηγορία.
7. Η δυνατότητα μελλοντικής βελτίωσης- αναβάθμισης του εξοπλισμού. Είναι σίγουρο ότι όσο πιο πολύ ένας νέος παίχτης βελτιώνεται , τόσο είναι αναγκαία η βελτίωση του αρχικού εξοπλισμού. Το ιδανικό θα ήταν να αγοραστεί ένας εξ’ολοκλήρου νέος συνδυασμός ξύλου-λαστίχων που να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες. Αν αυτό για οικονομικούς ή άλλους λόγους είναι δύσκολο, προσπαθεί να βελτιώσει τον ήδη υπάρχων εξοπλισμό, συνήθως βάζοντας καλύτερα λάστιχα στο αρχικό ξύλο. Είναι επομένως προτιμότερο να επενδύσουμε αρχικά σε ένα κάπως καλύτερο ξύλο που θα αποτελέσει την βάση για μελλοντικές βελτιώσεις. Προτείνω λοιπόν, το αρχικό μπάτζετ να αφορά 60% το ξύλο και 40% τα λάστιχα που ούτως ή άλλως φθείρονται εύκολα και θα αντικατασταθούν κάποια στιγμή.

Ετσι λοιπόν με βάση τους παράγοντες που ανέλυσα πιο πάνω θα ήθελα να κάνω κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις εξοπλισμού για αρχάριους.
ΞΥΛΑ

1.  Butterfly Primorac                       40 Ευρώ                                               

2.  Stiga Allround Wood NCT         . 35-40 Ευρώ

3.  DONIC "Epox Powerallround"  . 35 Ευρώ

4.  TIBHAR Nimbus ALL .                  . 35 Ευρώ

5.  STIGA Allround Classic WRB . 30 Ευρώ

 

ΛΑΣΤΙΧΑ

1.   BUTTERFLY Flextra             .20 Ευρώ 

2.   STIGA Innova U.L.                         . 25 Eυρώ

3.   FRIENDSHIP RITC 729 Faster   . 15 Ευρώ

4.   ΤΙΒΗΑR Rapid                                                                            . 25 Ευρώ

5.   DAWEI 2008XP Japan sponge                                                       . 15 Ευρώ

Οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να βρεθούν και σε Ελληνικά μαγαζιά και είναι ενδεικτικές.

Σήμερα υπάρχουν παγκοσμίως πάνω από 100 εταιρείες που κατασκευάζουν εξοπλισμό για το πίνγκ πόνγκ. Στην Ελληνική αγορά κυκλοφορούν οι τουλάχιστον 20 από αυτές.

Είναι λοιπόν είναι αδύνατον μέσα στην ατέλειωτη ποικιλία προιόντων να μην βρεί ένας νέος παίχτης αυτό που του ταιριάζει, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις παραμέτρους που περιγράψαμε.

Καλές αγορές λοιπόν και ακόμα καλύτερα παιχνίδια.




2 σχόλια:

  1. (Τελείως άσχετο) Πηγαίντε http://www.youtube.com/watch?v=lPuaJIvkU08
    για να δειτε στο 2:42 τον Timo Boll να αλλάζει χέρι ενώ παίζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για τις συμβούλες κύριε Γιώργο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή